2012 06 13

Tinkama mityba – sveikos gyvensenos garantas

Daugumos Lietuvos gyventojų mityba nėra sveika. Mūsų maisto racione per daug riebalų, per mažai vartojame šviežių daržovių ir vaisių. Dėl to didėja rizika susirgti įvairiomis neinfekcinėmis ligomis. Norėdami sumažinti įvairių susirgimų riziką, gyventi ilgiau ir jaustis geriau, privalome ir maitintis sveikiau. Todėl specialistai rekomenduoja vartoti maistingą, įvairų, dažniau augalinės nei gyvulinės kilmės maistą ir vengti riebalų, saldumynų, rafinuotojo cukraus, druskos.

Esminės mitybos taisyklės
Norint, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti, būtina laikytis sveikos mitybos taisyklių. Pasak Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjos dr. Romos Bartkevičiūtės, būtina vartoti maistingą, įvairų, dažniau augalinės nei gyvulinės kilmės maistą: kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų, įvairių šviežių daržovių ir vaisių, mažinti maisto, turinčio daug riebalų, vartojimą, riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa, vartoti liesą pieną ir liesus pieno produktus, rinktis mažai cukraus turintį maistą, valgyti nesūriai, vartoti joduotąją druską. Svarbu riboti alkoholio vartojimą, gerti daug skysčių, ypač vandens.

Visas straipsnis portale www.lrytas.lt

Kitos naujienos