Širdies ligoms būtina dietoterapija
Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytoja dietologė Regina Galubauskienė išleido knygą „Širdies ligų dietoterapija. Patarimai sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis“. Patyrusi praktikė žino, kaip pakeitus mitybos įpročius apsaugoti širdį.
Maistas yra vaistas
R. Galubauskienė sako, kad vieni, kurie ima rūpintis sveikata, kartais persistengia – pradeda laikytis griežtos dietos, būna fiziškai aktyvūs ir sumažina savo kūno masę net iki išsekimo. Kiti – valgo kaip valgę, neatsisako alkoholio, todėl pradeda tukti. Tiems, kurie nesilaiko tam tikrų subalansuotų medikamentinio gydymo ir dietinio gydymo rekomendacijų prognozės – prastos: galimi širdies ir kraujagyslių ligų paūmėjimai.
„Nieko dabar nenustebinsi, kad 30–40 metų įvyksta miokardo infarktas ar insultas. Staigi koronarinė mirtis jau ištinka ir dvidešimtmečius, ir vos vyresnius žmones“, – grėsmingus faktus vardina specialistė.
Atsiradus tokiems simptomams, kaip skausmas, spaudimas širdies plote, R. Galubauskienė ragina nedelsti, nes pirmos dvi valandos – lemtingos: „Skubėkite į ligoninę ar specializuotą skyrių, kur gali būti taikoma trombolizė, invazinė širdies procedūra – stentavimas ar šuntavimas, kurie išgelbsti gyvybę. Pati matau, kaip po šių procedūrų žmonės grįžta į visavertį gyvenimą – dirba įprastą darbą, būna fiziškai aktyvūs. Tačiau tokiu atveju reikia daugiau poilsio, dėmesio sau, ypač maistui, kuris valgomas.“
Visą straipsnį skaitykite portale www.skrastas.lt
Kitos naujienos