2012 06 21

Širdies ligoms būtina dietoterapija

Res­pub­li­ki­nės Šiau­lių li­go­ni­nės gy­dy­to­ja die­to­lo­gė Re­gi­na Ga­lu­baus­kie­nė iš­lei­do kny­gą „Šir­dies li­gų die­to­te­ra­pi­ja. Pa­ta­ri­mai ser­gan­tiems šir­dies ir krau­ja­gys­lių li­go­mis“. Pa­ty­ru­si pra­kti­kė ži­no, kaip pa­kei­tus mi­ty­bos įpro­čius ap­sau­go­ti šir­dį.

Mais­tas yra vais­tas

R. Ga­lu­baus­kie­nė sa­ko, kad vie­ni, ku­rie ima rū­pin­tis svei­ka­ta, kar­tais per­si­sten­gia – pra­de­da lai­ky­tis griež­tos die­tos, bū­na fi­ziš­kai ak­ty­vūs ir su­ma­ži­na sa­vo kū­no ma­sę net iki iš­se­ki­mo. Ki­ti – val­go kaip val­gę, neat­si­sa­ko al­ko­ho­lio, to­dėl pra­de­da tuk­ti. Tiems, ku­rie ne­si­lai­ko tam tik­rų su­ba­lan­suo­tų me­di­ka­men­ti­nio gy­dy­mo ir die­ti­nio gy­dy­mo re­ko­men­da­ci­jų pro­gno­zės – pra­stos: ga­li­mi šir­dies ir krau­ja­gys­lių li­gų paū­mė­ji­mai.

„Nie­ko da­bar ne­nus­te­bin­si, kad 30–40 me­tų įvyks­ta mio­kar­do in­fark­tas ar in­sul­tas. Stai­gi ko­ro­na­ri­nė mir­tis jau iš­tin­ka ir dvi­de­šimt­me­čius, ir vos vy­res­nius žmo­nes“, – grės­min­gus fak­tus var­di­na spe­cia­lis­tė.

At­si­ra­dus to­kiems simp­to­mams, kaip skaus­mas, spau­di­mas šir­dies plo­te, R. Ga­lu­baus­kie­nė ra­gi­na ne­dels­ti, nes pir­mos dvi va­lan­dos – lem­tin­gos: „Sku­bė­ki­te į li­go­ni­nę ar spe­cia­li­zuo­tą sky­rių, kur ga­li bū­ti tai­ko­ma trom­bo­li­zė, in­va­zi­nė šir­dies pro­ce­dū­ra – sten­ta­vi­mas ar šun­ta­vi­mas, ku­rie iš­gelbs­ti gy­vy­bę. Pa­ti ma­tau, kaip po šių pro­ce­dū­rų žmo­nės grįž­ta į vi­sa­ver­tį gy­ve­ni­mą – dir­ba įpras­tą dar­bą, bū­na fi­ziš­kai ak­ty­vūs. Ta­čiau to­kiu at­ve­ju rei­kia dau­giau poil­sio, dė­me­sio sau, ypač mais­tui, ku­ris val­go­mas.“

Visą straipsnį skaitykite portale www.skrastas.lt

Kitos naujienos